De opticien

Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met een slechter zicht. Niet alleen ouderen krijgen hier mee te maken, ook jonge kinderen kunnen hier al mee te maken krijgen. Het is dus niet leeftijdsafhankelijk. Bij jonge kinderen wordt dit vaak op het consultatiebureau of door de schoolarts geconstateerd. Op latere leeftijd gaat men vaak naar een opticien als hij of zij denkt dat het zicht verbeterd kan worden. 

Kinderen en volwassenen

Bij kinderen komt het vaak voor dat zij een plusafwijking aan hun ogen hebben. Deze afwijking wordt naarmate zij groter worden (en dus groeien) kleiner. Als de afwijking niet te groot is, komt het vaak voor dat kinderen op een bepaalde leeftijd opeens geen bril meer nodig hebben. Min-afwijkingen komen ook voor bij kinderen, deze worden naarmate ze ouder worden alleen maar groter. Deze kinderen zullen zeer waarschijnlijk de rest van hun leven een bril of lenzen moeten dragen (of hun ogen laten laseren). Bij volwassenen wordt meestal een min-afwijking geconstateerd. Vaak blijft deze afwijking redelijk gelijk. Bij mensen boven de 50 jaar wordt weer vaker een plusafwijking geconstateerd, zij hebben dan meestal voldoende aan een leesbril, omdat zij veraf goed kunnen zien. De leesbril is alleen voor dichtbij.

Lenzen of bril 

Als de opticien jouw ogen gecontroleerd heeft en er is geconstateerd dat jij een afwijking aan je ogen hebt, dan kun je kiezen uit een bril of lenzen. Tegenwoordig zijn er veel hippe brillen, dus het is iets waar je je echt niet meer voor hoeft te schamen. Toch zijn er veel mensen die zich fijner voelen bij lenzen. Als je voor lenzen kiest, zal je een keuze moeten maken uit diverse soorten lenzen. Er zijn nachtlenzen en lenzen voor overdag. Als je voor nachtlenzen kiest, dan moet je deze lenzen elke nacht in doen. Deze lenzen zorgen ervoor dat de bolling van je oog in de nacht gecorrigeerd wordt. Overdag heb je dan geen lenzen of bril meer nodig. Veel mensen kiezen toch nog altijd voor de gewone, traditionele lenzen voor overdag. Als je deze keuze maakt, zal je moeten kiezen tussen harde of zachte lenzen. Elk soort lens heeft zijn eigen voor- en nadelen. De opticien - Oogmerk Tundermann bijvoorbeeld - kan jou hier uitgebreid over vertellen. Ook is het mogelijk om bij de opticien de verschillende lenzen uit te proberen. Op deze manier kan jij kiezen wat voor jou het prettigste is. Er is dus heel veel mogelijk, er is voor ieder wat wils.

Succes met het maken van de juiste keuze, zodat je daarna weer goed de wereld in kan kijken!

Over ons

Brillen- en contactlenzenblog

Lieve bril- en contactdragende medemens, Mijn naam is Yvonne en ik ben zoals jullie al kunnen raden brildragend. Af en toe draag ik contactlenzen wanneer ik bijvoorbeeld een avondje uit ga of een andere speciale gelegenheid heb. Brillen en contactlenzen, wat zijn er veel van hé? Toen ik te horen kreeg dat ik aan een bril moest, wist ik niet wat me overkwam. Ik vond dit vreselijk. Modebewust als ik ben, ben ik me toen gaan verdiepen in brillenmode. Ik kwam erachter dat brillen tegenwoordig gewoon modeaccessoires zijn en dus helemaal niets om je voor te schamen. Ik heb ook alles geleerd over contactlenzen, welke soorten er zijn, hoe je ze aanbrengt en hoe je ze schoon houdt. Ik wil al deze informatie met jullie delen door middel van deze pagina. Lees lekker verder en kom gerust wat vaker kijken!

Zoeken

Recente artikelen

16 juli 2018
Iedereen die een bril of contactlenzen draagt, heeft weleens te maken gehad met een opticien. Als je ooit in een brillenwinkel bent geweest, zul je zi

16 oktober 2017
Laat je oog vallen op contactlenzen Tegenwoordig zijn lenzen als optisch hulpmiddel populairder dan ooit. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat cont

25 september 2017
Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met een slechter zicht. Niet alleen ouderen krijgen hier mee te maken, ook jonge kinderen kunnen hier

Archief